Lezing: Hoe het lijden overstijgen in 3 stappen

Op zaterdag 23 maart 2024 van 9 tot 13 uur geef ik een lezing over mijn boek “Life sucks. Why?”, bij het Vormingsinstituut voor Yogadocenten, Ringlaan 4 te 3550 Zolder.
De lezing heeft als titel “Hoe het lijden overstijgen in 3 stappen”.
Prijs is 20€. Inschrijven per email naar inschrijving@yogainstituut.be
Meer info vind je op de website van het Vormingsinstituut.

Het vasthangen aan de khandhā als oorzaak van het lijden

De eerste nobele waarheid in het Boeddhisme, over lijden (dukkha), luidt:
“Geboorte is dukkha, verouderen is dukkha, de dood is dukkha; spijt, klagen, pijn, rouw, & wanhoop zijn dukkha; associatie met wie je niet graag ziet is dukkha; scheiding van je geliefden is dukkha; niet verkrijgen wat je wil is dukkha.
Kortom, het vasthangen aan de vijf khandhā is dukkha.“ (SN 56.11)

De khandhā is het proces, bestaande uit 5 elementen, waarmee we omgaan met wat gebeurt in ons dagelijks leven. Door veelvuldige herhaling van dit proces ontstaan er diep ingesleten reactiepatronen waar we moeilijk uit geraken. Dit is de reden waarom we lijden.

In deze lezing verkennen we het lijden en de 5 elementen van de khandhā. We zien hoe dit het karrespoor van je reactiepatroon maakt, hoe dit je persoonlijkheid vormt.
Zo kom je tot inzicht hoe het vasthangen in je reactiepatroon je ongelukkig maakt.
We verkennen hoe je dit lijden in 3 stappen kan overstijgen.

Praktische lezing

In de lezing worden de Boeddhistische termen uitgelegd en geïllustreerd met voorbeelden. Met praktische oefeningen kan je dit op je dagelijks leven leggen en zo tot dieper inzicht komen. Op die manier verkennen we de Boeddhistische bronnen van mindfulness en heartfulness.

Het boek “Life sucks. Why?”

Meer info over het boek vind je hier. Het boek kopen kan je onder meer hier.

Het boek is ook gelijst op Mindfulness & MBCT Key Resources of the Oxford Mindfulness Centre van de University of Oxford.

Front cover of book "Life sucks. Why?"