Zuiveren van het lichaam

De lente breekt stilaan door, de vasten is begonnen, we schudden de winter van ons af.

Tijdens de winter zijn we meer binnen gebleven, hebben we minder dan anders bewogen en waarschijnlijk ook meer (en wat vetter) gegeten.   Misschien zijn er nog een paar kilootjes blijven plakken.

Nu vangt ook de periode aan waar meer reclame gemaakt wordt voor zuiveringsdiëten en aanverwante behandelingen.   Wees daar voorzichtig mee: heel wat daarvan zijn te heftig of te commercieel om werkzaam te zijn.
Zoals altijd heeft ons lichaam alles in huis om zelf “de grote kuis” te doen, alleen moeten we het wat ondersteunen om het zijn kans te geven.  Deze middelen zijn de peristaltiek en het lymfestelsel, die we kunnen ondersteunen met een aantal bewegingen.   Deze zorgen respectievelijk voor de stofwisseling en de zuivering en werken daarbij samen.

De peristaltiek werd besproken in de blog “Hoe eenvoudig je spijsverteringsproblemen verhelpen”.  In deze blog bespreken we het lymfestelsel en krijg je een aantal eenvoudige yoga-oefeningen aangeboden.  Eerst wat uitleg over de functies en werking van het lymfestelsel.

De essentie van de stofwisseling is eenvoudig samengevat de omzetting in de weefselcellen van glucose samen met zuurstof naar koolzuurgas, water en energie.
De in de darmen verteerde en langs de darmwand opgenomen voedingsstoffen worden door het poortadersysteem naar de lever gevoerd, die deze zal zuiveren en omvormen tot glucose, wat via het bloed naar de cellen gebracht wordt.  De zuurstof komt via de inademing in de bloedbanen en wordt zo in de cellen gebracht.   Het door de stofwisseling gevormde koolzuurgas wordt via de bloedbanen teruggevoerd naar de longen waar het via de uitademing afgevoerd wordt.
Uit de haarvaten komen 2 tot 3 liter van de 20 liter vloeistof die per 24u de bloedbaan verlaten naar de cellen, niet meer terug in de bloedbanen maar vormen lymfe.  In dat vocht zitten onder andere witte bloedcellen en eiwitten: dit is het lymfevocht.  De afvalstoffen uit de stofwisseling wordt deels door het bloedvatenstelsel en deels door met het lymfevocht afgevoerd.

Het lymfestelsel is dus een zuiveringssysteem dat de afvalstoffen uit het lymfevocht filtert.  Tevens zorgt het lymfestelsel voor afweer tegen infecties, door de grote hoeveelheid witte bloedcellen.

De lymfe wordt uit de weefsels via steeds grotere lymfevaten afgevoerd.   Op de plaatsen waar meerdere lymfevaten kruisen, liggen de lymfeklieren.  Deze liggen vooral in de gebieden van de nek, de oksels, de liezen, langs de luchtpijp, bij de longen, bij de darmen en achter in de buikholte.   De lymfeklieren zijn de zuiveringsstations van het lymfestelsel, die de afvalstoffen verwerken en ziekteverwekkers vernietigen.   Deze worden dan via de bloedbaan verder afgevoerd om uiteindelijk onder meer via zweten, urine en ontlasting het lichaam te verlaten.

Waar het bloedvatenstelsel de hartpomp heeft voor de voortstuwing, heeft het lymfestelsel dit niet.  De voortstuwing van lymfe gebeurt door druk van de weefsels, door spiercontractie en door beweging.

Een goede doorstroming van de lymfestelsel is essentieel om giften en afvalstoffen af te voeren.
Slechte doorstroming uit zich in het ontstaan van zwellingen (lymfoedeem).   Vandaar het belang om te blijven bewegen bij kankerpatiënten waar lymfeklieren weggenomen zijn.

Na deze uitleg is het tijd voor een aantal eenvoudige oefeningen waarmee we de doorstroming van het lymfestelsel kunnen activeren.

Kriya zijwaartse strekking
Om toegang te krijgen tot de uitgeschreven oefeningen, meld je aan bij de gratis nieuwsbrief van Abhyasa.  Daarmee ontvang je regelmatig een nieuwsbrief telkens een nieuwe post verschijnt, krijg je toegang tot yoga- en meditatieoefeningen en blijf je geïnformeerd over het aanbod van Abhyasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *