Genieten en gelukkig zijn

happiness

Velen denken dat je pas gelukkig kan zijn als er alleen maar leuke dingen zijn, als je altijd kan genieten en vrolijk zijn en er geen zorgen of moeilijkheden zijn.

Als je dat denkt, dan zal je nooit gelukkig worden.

Terwijl ik toch je illusies aan het doorprikken ben, nog eentje.  Het is een illusie te denken dat gelukkig zijn een verworven staat is.  Dat eens je gelukkig bent, dat je dat voor altijd zal zijn.

Vooraleer je beslist te stoppen met dit te lezen, je kan wel degelijk gelukkig zijn ervaren.
Lees rustig verder tot het einde, laat het bezinken en je zal de sleutels tot gelukkig zijn ontdekken.

Onaangename gebeurtenissen

Het is een levensfeit dat doorheen het leven iedereen dingen overkomen die pijnlijk zijn: zorgen, ziekte, pijn, rouw, moeilijke gebeurtenissen en dit bij jezelf of je naasten.  Dit wil niet zeggen dat je daarom niet meer gelukkig kan zijn.  Accepteren dat die dingen je kunnen en zullen overkomen kan je al helpen.  Ook weten dat je daarin niet alleen bent, ook al lijkt het soms zo.  Je bent nooit alleen, zelfs niet in je alleen zijn.

Ons zoogdierenbrein zorgt dat we kunnen leren uit wat we meegemaakt hebben, maar vanuit ons mensenbrein maken we ons dan ook zorgen over wat mogelijk in de toekomst verkeerd kan lopen.  Denken over wat kan fout lopen geeft eenzelfde stressreactie alsof het echt fout loopt.
Mark Twain zei op het einde van zijn leven: “In mijn leven heb ik veel miserie gekend.  Het meeste is nooit gebeurd.”

Omgaan met pijnlijke dingen

Hoe kan je omgaan met pijnlijke dingen en het toch mogelijk maken om gelukkig zijn te kunnen ervaren?  Weet dat je af en toe pijn kan en zal ervaren.  Ook anderen ervaren af en toe pijn.  Niets is permanent (nog zo’n levensles), dus ook niet de onaangename dingen in het leven.

En wat dan met chronische pijn of ongeneeslijke ziekten?  Ook daar is niets permanent, in de zin dat het altijd hetzelfde is.  Alles evolueert, zo zijn er soms betere momenten en soms slechtere momenten.  Soms zie je het positiever in, soms negatiever.  En af en toe zal je ook aangename dingen ervaren en dus kan je geluksmomenten beleven.

Aangename dingen

Niets is permanent, ook niet de aangename dingen.  En dat is de valkuil bij plezier.  Ook de aangename momenten gaan voorbij.  En dan ben je ongelukkig omdat het voorbij is. 
En dan zoek je opnieuw plezier, nog heftiger en meer dan eerst.  En ook dat gaat voorbij.  Waardoor je een nog grotere kick zoekt.  En uiteindelijk ongelukkig wordt omdat het allemaal voorbijgaat.  Gehechtheid aan het aangename maakt niet gelukkig.

Mag je dan niet genieten?  Jawel, geniet tenvolle.  Maar weet dat elke aangename beleving voorbij zal gaan. 
In plaats van ongelukkig te zijn omdat het voorbij is, probeer een gevoel van dankbaarheid op te roepen dat je dit aangenaam moment hebt mogen beleven.

Meer geluksmomenten ervaren

Wil je meer aangename momenten ervaren en dus meer gelukkig zijn?
Stel je open voor de vele, kleine aangename momenten, die iedereen massaal beleeft doorheen elke dag.  Alleen zien we ze niet.  Dit komt omdat het brein gemaakt is om te overleven, niet om gelukkig te worden.  Daarom geeft het brein aandacht aan wat onaangenaam binnenkomt, want dat kan gevaarlijk zijn (het blijft plakken zoals velcro).  En negeert het brein alles wat aangenaam binnenkomt (het glijdt af zoals van een tefal pan).

Oefen om bewust aandacht te geven aan de kleine aangename momenten.  Merk ze op.  Hint: alles wat we maar “normaal” en “evident” beschouwen: water, elektriciteit, warmte, afkoeling, beschikbaarheid van voedsel, gezelschap, het groen van de natuur, de blauwe lucht.  Niets is evident, zelfs niet onze democratie en vrijheid.

Elke keer je bewust aandacht geeft aan iets dat aangenaam binnenkomt, hoe klein ook, is dat een geluksmoment.  Dankbaarheid dat je het hebt opgemerkt, ook al is het snel voorbij, verlengt en verdiept dat geluksmoment. 
Dit is de basis van gelukkig zijn: af en toe geluksmomenten ervaren door je open te stellen voor de kleine aangename dingen.

En nog meer gelukkig worden

Wil je nog gelukkiger worden?
Heb je nu tandpijn?  Nee?  Waarschijnlijk ervaar je het gevoel in je tanden nu als “neutraal”: niet aangenaam en niet onaangenaam.  Nochtans, toen je tandpijn had, verlangde je alleen maar ervan verlost te zijn, dan zou je gelukkig zijn. 
Voel je blij dat je nu geen tandpijn hebt.
Bij alles wat je als neutraal aanvoelt, bv. in je lichaam, wees blij dat het daar nu niet onaangenaam aanvoelt.  Bij dat besef, heb je enorm veel om blij over te zijn!

De sleutels van gelukkig zijn

Samengevat, de sleutels tot gelukkig zijn:
Stel je ervoor open en geniet van elk klein aangenaam moment.  Weet dat het voorbij gaat en voel je dankbaar dat je het hebt mogen meemaken.
Bij alles wat onaangenaam binnenkomt, weet dat niets permanent is en alles evolueert.  Weet ook dat ook anderen dat meemaken.  Je bent nooit alleen in je alleen zijn.
Merk af en toe ook op, zeker in het lichaam, waar het neutraal aanvoelt, waar je nu geen pijn ervaart.  Als je dan blij kan zijn dat er daar nu geen pijn is, dan wordt dit een aangename ervaring.
Gelukkig zijn is geen verworven toestand maar een aaneenrijging van kleine aangename momenten, temidden de onaangename gebeurtenissen die ook deel van het leven zijn.

Wil je leren gelukkig zijn?

Ieder kwartaal, behalve tijdens de zomermaanden, is er bij Abhyasa een 8 weken mindfulness training.  Daarin leer je uit de automatische piloot te stappen en bewust omgaan met gedachten en emoties.  Je leert genieten van de kleine aangename dingen en omgaan met de onaangename dingen.  Meer info op https://abhyasaleuven.be/mindfulness/

In de heartfulness, een verdieping van mindfulness, leer je omgaan met de innerlijke criticus.  Je ontwikkelt zelfzorg, zodat je ook voor anderen kan zorgen, binnen je grenzen.  Je leert omgaan met moeilijke emoties zoals schaamte, schuld, diep verdriet en angst.
Met mindfulness leer je bewust te leven, met heartfulness leer je vanuit je hart te leven.  Meer info op https://abhyasaleuven.be/heartfulness/

In mijn boek “Life sucks. Why?” verkennen we de Boeddhistische bronnen van mindfulness en heartfulness.  Met 28 praktische oefeningen om op je eigen leven te leggen en 8 downloadbare meditaties kan je de uitleg in het boek integreren in je dagelijks leven.  Meer info op https://abhyasaleuven.be/book-life-sucks-why/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *