Veiligheid en plezier

In de yoga reeksen na de paasvakantie overlopen we de verschillende chakra’s.

De chakra’s zijn energiecentra in het lichaam, gekoppeld aan de werking van de endocriene klieren.   Letterlijk vertaald betekent chakra “wiel”, waarvan je je kan voorstellen dat het meer of minder open staat, waardoor de energie daar meer of minder stroomt.

Wanneer alle chakra’s geopend zijn, stroomt de energie (prana) vrijelijk en heb je een gelukzalig gevoel.  Iedereen heeft wel eens een moment meegemaakt waarop je het gevoel had dat de tijd stil stond, dat alles perfect was, dat het zo eeuwig mag blijven duren.  Waarop het moment weer voorbij is.

De chakra psychologie beschrijft ook een groeiproces doorheen het leven.  In levensfazen uitgedrukt neemt elke chakra ongeveer 6 tot 7 jaren, in het begin duidelijk afgelijnd, later heel wat minder, waarin je stilaan je leven uitbouwt.   Aangezien er 7 chakra’s zijn komen we zo uit op ongeveer 40 à 50 jaar: de mid-life crisis, waarop je je afvraagt of het dit nu is, wat het doel van het leven is en hoe je de rest van het leven zal invullen.   Waarna je de chakra’s opnieuw kan doorlopen, maar deze keer op een meer spiritueel niveau.

De eerste chakra is de wortel chakra (muladhara chakra), die zich bevindt ter hoogte van het staartbeen of het perineum.
De wortelchakra heeft te maken met de basisbehoeften: veiligheid, onderdak, voedsel en overleven.   Denk aan de eerste levensfase van de baby, peuter en kleuter die zich veilig moet voelen bij de ouders, die zich gekoesterd wil voelen.   Deze chakra heeft ook te maken met angsten (bijvoorbeeld om niet aanvaard te worden), instincten (gevaar aanvoelen) en aarden (zich thuis voelen).

Qua werking van endocriene klieren heeft de wortelchakra te maken met de stresshormonen, die in werking treden wanneer er gevaar dreigt.
Fysiek uit de wortelchakra zich in aarding via de voetzolen, doorstroming in de voeten en benen, de hamstrings en de dikke darm / endeldarm.   Het element dat met de wortelchakra samenhangt is het aarde element, gekoppeld aan de geurzin.

De tweede chakra is de heiligbeen chakra (svadhisthana chakra), die zoals de naam suggereert zich bevindt aan het heilighbeen, aan het uiteinde van de wervelkolom, qua endocriene klieren gekoppeld aan de hormoonwerking van de geslachtsorganen.
De heiligbeen chakra heeft te maken met levenslust.  Wanneer het jonge kind veiligheid ervaart, komt er levenslust en gaat het op zoek naar plezier.  Een kind wil maar één ding: spelen, plezier maken.  Het maakt vriendjes om samen te spelen.  Vanuit zijn fantasie is alles fantastisch. Tegelijk ontdekt het ook dat niet alles plezier is: dat er grenzen zijn, dat het soms niet plezant is.  Het ontdekt de tegenstellingen van het leven.   Hier ontstaat de neiging om vast te houden aan wat aangenaam aanvoelt en weg te duwen wat niet aangenaam aanvoelt.

Fysiek uit de heiligbeenchakra zich in het bekkengebied: de bekkenbodemspieren, de heupgewrichten, de liezen en de spieren die het bekken verbinden met rug en benen.
Het element dat met de heiligbeenchakra samenhangt is het water element, gekoppeld aan de smaakzin.

Hierbij enkele yoga oefeningen die kunnen helpen om de wortelchakra en de heiligbeenchakra te openen.

Aarding via de voeten

Om toegang te krijgen tot de uitgeschreven oefeningen, meld je aan bij de gratis nieuwsbrief van Abhyasa.  Daarmee ontvang je regelmatig een nieuwsbrief telkens een nieuwe post verschijnt, krijg je toegang tot yoga- en meditatieoefeningen en blijf je geïnformeerd over het aanbod van Abhyasa.

2 thoughts on “Veiligheid en plezier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *