Waarom heb je genoeg van corona en wat kan je eraan doen?

Corona heeft ons nu al meer dan een jaar in de greep.  Het vooruitzicht van de finish lijkt alsmaar op te schuiven.  Hoe voel je je hierbij?

Hoe ga jij met corona om?

Velen voelen zich ongedurig, prikkelbaar, boos, rebels, tekortgedaan.  Ze gaan de regels creatief interpreteren omdat de nood om plezier te maken zo groot is en het gemis aan sociaal contact overheerst.  Het voelt aan als noodzakelijk om zich nog een beetje goed te kunnen voelen.

Nog meer mensen voelen eerder angst.  Ze hebben corona van heel dicht meegemaakt of voelen de bedreiging heel nabij.  Ze kijken met afschuw naar zij die de regels negeren.  Ze volgen de regels zo strikt mogelijk en vermijden elk risico.  Het lichaam voelt dikwijls wat verkrampt aan.  De slaap en spijsvertering is misschien minder goed.  De toekomst onzeker.

Nog anderen lijden onder eenzaamheid.  Er is begrip voor de regels omdat anders alles verkeerd loopt, maar het sociale isolement weegt zwaar.  Het zien van weinig mensen en het gebrek aan lichamelijk contact maakt moedeloos.  Verveling slaat toe.  Er lijkt geen doel meer te zijn om naar toe te werken.  Geen zin meer in niets en geen zingeving meer in het leven.

Waarom? Waarom?

Waarom zijn er zoveel verschillen in omgaan met uiteindelijk dezelfde situatie?

Waarom lijken je emoties en reacties op wat er doorheen de dag gebeurt zoveel uitvergroot?

Waarom is deze periode zo moeilijk en ervaart iedereen dit als lijden, maar op heel verschillende manieren?

Waarom was er tijdens de eerste golf nog samenhorigheid, solidariteit en hoop en lijkt dit nu allemaal verdwenen?

Waarom is er zo’n groot verlangen naar hoe het was vooraleer corona er was, toen alles zo evident leek? Komt dit nog ooit terug?

Wat kan helpen?

Wat kunnen we er aan doen?  Hoe kunnen we wat we nu meemaken transformeren naar iets positiefs?  Hoe kunnen we opnieuw gelukkig worden?  Op dit moment in de gegeven omstandigheden, straks als er versoepelingen komen en later zonder te weten hoe het dan zal zijn?

Het boek “Life sucks.  Why?” met ondertitel “The Buddhist view on why we experience life as unsatisfactory” kan je hierin inzichten geven.

Op de vraaag waarom we lijden antwoordde de Boeddha steevast met “het vasthangen aan de khandha”.  De khandha is het proces hoe de dingen die gebeuren binnenkomen en hoe we daarmee omgaan. 

In het boek worden de 5 componenten van dit proces uitgelegd.  Het verklaart ook hoe het telkens opnieuw doorlopen daarvan gedragspatronen aanmaakt die ons vastzetten in hoe we met de dingen omgaan.

Het zien hoe dit proces bij jou werkt en wat jouw reactiepatronen zijn, is de basis om dit te transformeren.  Zo kan je beter omgaan met wat jou overkomt.  En hoef je niet vast te zitten in boosheid, angst of verdriet.

De 28 praktische oefeningen in het boek kan je toepassen op de kleine momenten in het dagelijks leven, op hoe je met corona omgaat of op de grote bronnen van lijden in jouw leven.  Je komt tot nieuwe inzichten hoe je beter kan omgaan met wat gebeurt en daarmee gelukkiger kan worden.  Ook de 8 uitgeschreven meditaties, waarvan je audio’s in het Engels en in het Nederlands kan downloaden, kunnen je meer inzicht geven.

Je kan het boek onder meer bestellen op https://www.amazon.de/dp/B0915BLFRX.  Daar zijn momenteel geen verzendingskosten op boeken naar België. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *