Het pad van geluk

Het pad van geluk

tnhWillen we niet allemaal gelukkig zijn?   We zijn allen op zoek naar het geluk en willen zo snel mogelijk het pad naar het geluk vinden.
Thich Nhat Hanh spreekt niet van een pad naar geluk maar van een pad van geluk.
Hij zegt: “Het geluk is de weg zelf.  We hebben een weg af te leggen en elke pas op deze weg kan ons onmiddellijk geluk en vreugde brengen.   Er is geen onderscheid tussen de weg en het doel.”

In onze reeks “leren mediteren” zijn er een aantal meditatiesessies die geïnspireerd zijn op het boek “Transformation and Healing” van Thich Nhat Hanh.
In de eerste sessies proeven we van de concentratiemeditatie volgens de Himalaya traditie, waarbij we trachtten gerichte concentratie te houden op het meditatieobject.
De boeddha echter vindt wat hij dan “de juiste concentratie” noemde binnen het 8-voudige pad, belangrijker dan die éénpuntige concentratie “op je berg in Tibet”.   Dit omdat de juiste concentratie beter aansluit met het dagelijkse leven en het lijden waarvan we verlost willen geraken.

In de zomer van 2014 heb ik het geluk (pun intended) gehad om een aantal dharmatalks van Thich Nhat Hanh in Plumvillage mee te maken, samen met één van mijn dochters.
Op dag 4 van de zomerretraite praat hij onder meer over het achtvoudige pad.

Deze dharmatalk, die in het frans was, heb ik vertaald naar het nederlands.
Hier vind je de tekst in het frans en in het nederlands.   Samen met de video van deze dharmatalk kan je deze dharmatalk zelf volgen alsof je er bij was.

Het aanbod van Abhyasa dat kan bijdragen aan je pad van geluk:
Leren mediteren
8 weken mindfulness training

Ik wens je nog veel inzicht en vreugde op je weg van geluk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *