Heartfulness

Lien

Sinds de heartfulness opleiding kan ik mijn hart meer doorvoelen en er een gevolg aan geven. Ik kan de rust meer vinden tijdens overprikkelde momenten.

Ben je over je grenzen gegaan en misschien hard tegen de muur gebotst?  Je wil meer balans en zelfzorg inbouwen in je leven maar weet niet goed waar te beginnen.

Misschien heb je zoveel voor anderen gezorgd dat je onderweg jezelf bent verloren?

Ben je soms hard voor jezelf, alsof er een klein stemmetje in je hoofd je veroordeelt voor alles en nog wat?  En als je deze innerlijke criticus uit het raam gooit, komt hij langs de deur gewoon terug binnen. 
Of je lijkt vastgezet in alles wat van jou verwacht wordt, waardoor je geleefd wordt.

Misschien ga je gebukt onder een laag zelfbeeld, zelfverwijten, schuld of schaamte.

Je wil jezelf kunnen zijn en je graag gezien weten.  Je wil gelukkig zijn.  Maar dit lijkt allemaal zo ver en onmogelijk.

Wat kan je doen?

In de heartfulness training leren we omgaan met de innerlijke criticus en ontmoet je je innerlijke helper. 
Je leert te zorgen voor heftige emoties zoals boosheid, verdriet, angst, schaamte en schuld.
Je leert je pad van geluk te bewandelen door de 4 hartskwaliteiten te cultiveren: liefdevolle vriendelijkheid, gedeelde vreugde, mededogen en gelijkmoedigheid.
Je leert jezelf graag te zien en zorg te dragen voor je welzijn.  Een geschenk voor jezelf en vandaaruit voor de wereld.

Ben je bereid te investeren in je geluk door te oefenen in het dagelijks leven en af en toe te mediteren, niet om op een roos wolkje te zitten maar om jezelf met mildheid te ontmoeten in het moment?

Heartfulness is een verdieping van mindfulness. 
Met mindfulness word je gewaar van (moeilijke) emoties en gedachten met een vriendelijke openheid. Met heartfulness zorg je daarvoor, met vriendelijkheid, begrip en (zelf)compassie. Dit helpt heling en bevordert je welzijn.

Als je al eens een mindfulness training gevolgd hebt of je al wat gelezen en geoefend hebt met mindfulness of al een eerste ervaring hebt met meditatie, dan kan je je zo aanmelden voor de heartfulness training. 
Zoniet, of als je twijfelt, dan plannen we na je aanmelding een kort intake gesprek in.  Mogelijk geef ik je een kleine opdracht, niet om je te scoren maar om terug te koppelen hoe je dit beleefd hebt en of heartfulness op dit moment wel past.

De eerstvolgende geplande 8 weken heartfulness trainingen zijn:

  • op zaterdagvoormiddag van 9u00 tot 12u15 bij Balannz+ te Oplinter (Tienen) van 25 januari 2025 tot en met 22 maart.  Geen les op 8 maart (krokusvakantie).

Het aantal deelnemers is beperkt, wat de betrokkenheid vergroot en meer ruimte geeft aan jouw beleving indien je dit wenst.

Je kan je inschrijven via onderstaand formulier.   Je inschrijving is bevestigd na betaling van 290 Euro op rekening BE07 7380 4249 0466 van Geert Vancoppenolle.

Inbegrepen in de prijs zijn: 8 sessies van 3 uur, theepauze halfweg elke sessie, uitgebreide syllabus en digitale audiobestanden om thuis te oefenen.

Door het versturen van het formulier ga je akkoord met het privacybeleid en de voorwaarden van Abhyasa.

Bij vragen of twijfel kan je me ook contacteren per email op geert@abhyasaleuven.be of op 0478 532199.

Welk resultaat kan je verwachten?

Wetenschappelijk onderzoek van onder meer prof. Paul Gilbert, dr. Kristin Neff en dr. Christopher Germer hebben het belang aangetoond van (zefl)compassie voor onze gezondheid en welzijn.  Ook recente onderzoeken in de neurologie bevestigen de werking van wat we in heartfulness ontwikkelen.

  • Je krijgt inzicht in de werking van het brein en hoe dit je automatisch stuurt in je spontaan gedrag, omdat het brein ontwikkeld is om te kunnen overleven, niet om gelukkig te worden
  • Je krijgt inzicht wat je dan wel kan doen om gelukkig zijn te ervaren
  • Je krijgt informatie over neurologie, wat het belang van deze training voor je welzijn onderstreept
  • Je leert omgaan met je innerlijke criticus en zijn tegenhanger: je compassiestem of innerlijke helper
  • Je ontdekt hoe moeilijkheden je ook inzichten kunnen brengen en wat modder daarbij komt doen
  • Je leert kiezen voor vergeving, zelfs bij onvergeeflijke fouten, niet voor de ander maar als cadeau voor jezelf, zodat jij verder kan met je leven.  En kiezen voor mildheid voor jezelf zolang je daar nog niet klaar voor bent.
  • Je ontwikkelt de hartskwaliteiten zodat je vanuit het hart kan kiezen voor bewuste en heilzame respons in plaats van vast te zitten in automatische reactiepatronen
  • Je ontwikkelt zelfzorg, zodat je vanuit jezelf ook voor anderen kan zorgen, binnen je grenzen
  • Je ontdekt je waarden als kompas in je leven en hoe van daaruit je levensdoel duidelijker kan worden

Ik heb deze training zelf gevolgd onder de vorm van MBCL (Mindfulness-Based Compassionate Living) volgens Frits Koster & Erik van den Brink.  De opleiding tot erkend compassietrainer heb ik gevolgd bij SeeTrue (Nederland), gegeven door David Dewulf.

De training die ik geef is een combinatie van beide vormen.  Ik noem het heartfulness omdat het gaat over de 4 hartskwaliteiten (zoals David het benoemt) of de 4 levensvrienden (zoals Frits het benoemt), waarvan compassie er één is.

Met mindfulness leer je bewust te leven.  Met heartfulness leer je vanuit het hart te leven.