Wie ben ik?

Mijn naam is Geert Vancoppenolle.
In het jaar van de draak 1964 zag ik in de zomermaand juli het levenslicht. 

wiebenikAl van in mijn jeugd houdt de vraag mij bezig wie ik nu echt ben.  Naarmate ik  mezelf leerde kennen, ontdekte ik telkens een diepere laag die ik nog niet kende.   Een niet aflatende zoektocht.

Als persoon zoek ik altijd rust en harmonie.  In die zin is mijn spontane gedrag conflicten te vermijden.  Als er dan toch een conflict ontstaat, ga ik in het midden staan om te proberen te verzoenen.   Ik streef ernaar bruggen te bouwen en verbindingen te maken zodat ieder zich goed voelt.

Tijdens de mooie en warme lente van 1988 ben ik getrouwd met Lucie.
Wat in mensen leeft en vooral ook hoe dit zich uit in relaties, vind ik ook heel boeiend.  Vandaar ook ons jarenlange engagement als koppel in Encounter Vlaanderen (zie ook www.samennaarmeer.be voor meer informatie).

Ondertussen ging het dagelijkse leven zijn gang.   We kochten een huis in Bierbeek.   We kregen vier kinderen, één jongen en drie meisjes.   Op het werk maakte ik stilaan carrière. Lucie koos er voor om fulltime moeder te zijn: gezinsmanager noemen we dit dan…
Intussen zijn de oudste twee het nest al uitgevlogen.

In de jaren 2003-2004 voelde ik me uit balans gesmeten en ging ik op zoek.  Dan heb ik yoga leren kennen bij Jacques Gheysen (Yogacentrum Panta-Rei).   Jacques heeft zijn opleiding lang geleden onder meer bij André Van Lysebeth gevolgd.  Van Jacques heb ik geleerd yoga te verbinden met de cycli in de natuur.

Door via yoga meer in voeling te komen met mezelf, ben ik tot het inzicht gekomen dat ik me al 25 jaar alleen maar probeerde te bewijzen.  En dat dit eigenlijk niet nodig was, niet voor anderen en al helemaal niet voor mezelf.   Met dat inzicht durfde ik meer te zijn wie ik ben, zonder me te bekommeren over hoe ik overkwam.  Tot mijn verrassing ervoer ik meer appreciatie: door authentiek te zijn, kwamen mijn specifieke waarden meer naar boven.

Om mijn verwaarloosde creatieve kant te heractiveren, ben ik in die periode weer beginnen schilderen.  Tijdens mijn jaarlijkse kampeervakantie in Frankrijk ontdekte ik ook het beeldhouwen.

Toen tijdens zo’n vakantie de persoon die daar yoga gaf terug naar huis keerde, voelde de yogagroep een leegte.  Daarom ben ik met die groep mijn eigen yoga ochtendsessie gaan delen.   Anderen meenemen in yoga ervoer ik als een verdieping van mijn eigen beleving.  Omdat ook de filosofie achter yoga mij boeide, besloot ik de opleiding tot yoga docent te starten.  Intussen geef ik ieder jaar tijdens mijn vakantie gratis yoga les op de camping.

Bij vergelijking van de erkende opleidingscentra ging mijn hart uit naar het Vormingsinstituut Yogadocenten in Zolder.  Daar heb ik vooral de warme, vrouwelijke waarden geapprecieerd: openheid, respect voor ieders zijn, mededogen, gemoedelijkheid.  Wat mij ook aansprak, was dat niet één yogastrekking of guru aangehangen wordt maar dat alle filosofieën met evenveel openheid beschouwd worden.

Met het afronden van de vijfjarige opleiding tot erkend yogadocent in 2015 voelde ik me klaar om mijn levenspad te delen met anderen en dus “echt” yoga les te geven.   Voor mij is yoga veel meer dan de houdingen.  Yoga is geen sport of de nieuwe fitnessrage.  Via de bewegingen en de houdingen komen we wel terug tot een lichaamsbewustzijn dat we verloren zijn.  Yoga is traag en gekoppeld aan de ademhaling.  Die traagheid en rust zijn essentieel om de spanningen in ons lichaam toe te laten zich te lossen.  Door de ademhaling komen we ook in contact met onze geest.  Zo worden we de wisselwerking tussen lichaam en geest gewaar.  Via de ademhaling leer je terug controle te krijgen over lichaam en geest, in plaats dat de onrustige geest jou controleert en stuurt.
Yoga is echt opnieuw tot je zelf komen, in alle betekenis die je hierin kan zien, van lichamelijk tot spiritueel.

Eind 2017 heb ik ook de opleiding tot erkend mindfulness trainer afgerond.  Deze heb ik gevolgd in het Instituut voor Aandacht & Mindfulness, bij David Dewulf.
Door met aandacht in het moment te leven word je gewaar van je emoties en gedachten en hoe die zich uiten in het lichaam.   Vanuit die aandacht word je minder snel meegesleurd door intense emoties en voorkom je piekeren.  Burn-out of depressie krijgen minder vat op jou.  Je leert hoe je gelukkig kan zijn ook al brengt het leven je af en toe een tegenvaller.
Naast het geven van de 8 weken mindfulness training pas ik ook technieken uit de mindfulness toe in de wekelijkse yogasessies.

Met Abhyasa als naam van mijn praktijk, wil ik diverse activiteiten aanbieden zodat elk zijn pad kan bewandelen om stilaan meer tot zich zelf te komen.  Deze activiteiten omvatten yoga, mindfulness, creativiteit, stresscoaching etc.

Neem een gratis proefles yoga of meditatie bij Abhyasa!
Ja, ik wil eens proberen

5 thoughts on “Wie ben ik?

  1. Geert , ik wens je veel succes met je nieuwe yogapraktijk ! Je site verwoord heel mooi het yogapad . Fijn hoe uitnodigend dit aanspreekt en je kan helpen om dit alles te integreren in ons dagelijks leven ! Warme groet , Cindy

  2. Beste Geert, een hele mooie site! Het spreekt erg aan of je nou wel of niet op zoek bent, het nodigt uit! Ik wens je heel veel succes; dat vele mensen rust en een stukje van zich zelf mogen terug vinden in jou lessen!!
    Lieve groeten, Liesbeth

  3. Hallo Geert, een dikke proficiat met je website, zo mooi en warm heb je yoga omschreven.
    Ik wens je alle succes toe !
    lieve groetjes, Annemie

  4. Hey Geert, Allereerst alle goeds in 2019 voor jou en degenen die je lief zijn! Wat een prachtige website, deze heeft een heel warme uitstraling en doet recht aan hoe jij hier in staat en mee bezig bent; ik wens veel yogi’s toe dat ze jou op hun pad mogen tegenkomen, veel mooie yoga ervaringen tesamen, knuffel Diana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × three =