37% heeft last van stress

Niet minder dan 37 procent van de werknemers heeft last van stress. (3 jaarlijks onderzoek SERV 2019)    
Ruim 17% van de werknemers ervaart burn-out klachten. (volksgezondheidenzorg.info Nederland 2018)

Af en toe stress ervaren is normaal en zelfs goed: het houdt je alert.  Maar langdurig onder stress staan zonder ontspanning is nefast.  Je krijgt fysieke klachten, zoals oververmoeidheid, spierpijn of spijsverteringsproblemen.  Je krijgt mentale problemen, zoals prikkelbaarheid, piekeren of angst.  Er komen gedragsveranderingen, zoals gedaalde efficiëntie, andere eet- of drinkgewoonten, zich terugtrekken. 

Na langdurige stress geraak je overspannen, met gevoelens zoals machteloosheid.
Als het langer dan 6 maand duurt en je bent uitgeput dan kan het burn-out zijn.
Burn-out is een energiestoornis: je wil wel maar kan niet meer.

Bij langdurige stress is het van belang tijdig hulp te zoeken zodat je burn-out voorkomt.  Met stress coaching krijg je inzicht in je stressoren en kan je vaardigheden aanleren om beter met stress om te gaan.

Als je in burn-out bent is het van belang vroeg genoeg te starten met begeleiding.  Mits goede begeleiding slaagt 88% van de burn-outers erin binnen de 6 maanden succesvol te reïntegreren in het werk (onderzoek door Lode Godderis, Prof. KU Leuven, dir. Kennis, Informatie & Research IDEWE)

Een gecertifieerde stress en burn-out kan je helpen beter om te gaan met stress om een burn-out te vermijden.  Bij burn-out kan hij je begeleiden om terug een zinvolle jobinvulling te vinden die bij jou past. 

Dit gebeurt in 3 fasen:

  • herstellen: tot rust komen en de energiebalans herstellen
  • problemen oplossen: omgaan met gedachten en emoties, versterken van competenties zoals zelfvertrouwen of je grenzen bewaken
  • herintegratie naar werk: vanuit je talenten en drijfveren een match zoeken met werk en de werkhervatting inplannen en uitvoeren

Van belang is dat je ook bij een arts langs gaat: alleen hij kan een diagnose stellen.  Hij kan andere oorzaken van je klachten uitsluiten.  Bij stress, overspannenheid of burn-out kan een stress en burn-out coach je verder helpen.  Tenminste als er geen ernstig trauma of psychische stoornis zoals depressie of verslaving is: dan is de hulp van een klinisch psycholoog of psychiater aangewezen.

Wil je persoonlijk begeleid worden zodat je niet meegezogen wordt in de stress of zoek je een gids om je uit het burn-out moeras te begeleiden?

Op de stress en burn-out coaching pagina van de Abhyasa website vind je een aanmeldformulier voor een vrijblijvend intake gesprek.

Zorg voor jezelf.