Praktisch

Locaties van activiteiten bij Abhyasa

Abhyasa heeft activiteiten in:

  • Leuven: starten met yoga, zachte yoga, mindful yoga, relaxatie, leren mediteren, mindfulness training (wisselend aanbod per kwartaal)
  • Bierbeek: 8 weken mindfulness training, stress- en burn-out coaching, yoga bij kanker
  • Tienen: relaxatie, zachte yoga, mindfulness training, heartfulness training

Praktische aspecten bij relaxatie, yoga en meditatie

  • Draag soepele kledij die je niet belemmert in je bewegingen.
  • Probeer in de 2 uur voor een sessie niet of maar heel licht te eten.
  • Neem naar de les een yogamatje, een slaapmatje of dekentje mee: iets waar je op kan liggen en dat bij staande houdingen niet wegschuift.
  • Neem bij yoga eventueel een paar kussens of een zitkussen mee. Deze gebruik je om houdingen comfortabel te houden waar gewenst.
  • Neem bij meditatie een meditatiekussen of meditatiebankje mee.  Je mag ook met de rug tegen de muur zitten als je lichaam dit vraagt.
  • Bij de reeks relaxatie zit je op een stoel bij de uitleg en bij de meeste ademhalingsoefeningen. De ontspanningsoefeningen zijn liggend en de bewegingen zijn op een yogamatje. Breng dus een yogamatje (of iets dergelijks) en een dekentje mee.

Yoga is niet willen kunnen, maar laten komen. De opbouw van een houding moet correct gebeuren; daarvoor dient de begeleiding.  Hoever je geraakt heeft geen enkel belang.  Blijf binnen je grenzen en je zal het  gunstige effect voelen.  Op het moment echter dat je even ver wil geraken als je buur, zit je weer in prestatie en riskeer je kwetsuren.  Respecteer je eigen lichaam, dat is jouw verantwoordelijkheid.

Yoga doe je met gesloten ogen. Je kijkt naar de docent voor de begeleiding in de beweging of opbouw van de houding.   Eens in de beweging of houding, sluit je je ogen en observeer je jezelf.   Yoga is al je zintuigen naar binnen keren en zo tot jezelf komen.

Yoga is geen gymnastiek of sport. Door de traagheid, door de ademhaling en door langere tijd zonder forceren in een houding te blijven, gaan de spanningen zich langzaam “geven”.  Daardoor zal je na verloop van tijd jezelf zowel fysiek als mentaal soepeler voelen.

Je hoeft voor yoga niet soepel te zijn. Zolang je je grenzen respecteert en het laat gebeuren, zal je na verloop van tijd ineens opmerken dat je veel soepeler bent geworden.

Meditatie is niet zonder gedachten zitten.   Wel de gedachtestroom beheersen door de geest een ankerpunt te geven.   Niet een bepaalde toestand verwachten maar observeren wat is.

Neem een gratis proefles yoga of meditatie bij Abhyasa!
Ja, ik wil eens proberen

One thought on “Praktisch

Comments are closed.