Interessante links

Hier vind je links naar partners en naar referentiewerken in verband met yoga, meditatie, mindfulness en omgaan met stress.

Aanvullende praktijken en interessante links

Ann Van de Velde
klinische psychologe, psychotherapeut, relatie- en gezinstherapie, systeemtherapie, emotie-gerichte koppeltherapie (EFT)

Groepspraktijk Kim Giedts (Glabbeek)

Groepspraktijk Balannz+ (Oplinter)

Optimaliseer je gezondheid via het zelfherstellend vermogen van het lichaam
Apr. Katrien Cocquyt, orthomoleculair voedingsdeskundige

‘t Legumenhofke
Biologische groenten, lokaal gekweekt en dus ecologisch, vanuit de principes van Community Supported Agriculture.  Duurzaam en lekker.

Boeken en websites

Regelmatig krijg ik de vraag naar interessante boeken over yoga en mindfulness.   Het is inderdaad moeilijk om tussen de vele publicaties het kaf van het koren te scheiden.   Veel publicaties surfen op de hype en tonen mooie prentjes maar alleen de moeilijke  of spectaculaire houdingen en dan nog zonder veel uitleg.    Ook rond mindfulness zijn er veel publicaties die het woord gebruiken als excuus om te kunnen verkopen.

Hieronder geef ik een overzicht van een aantal publicaties die degelijk zijn, gefundeerd, informatief en nuttig voor wie oprecht zich in yoga of mindfulness wil verdiepen.
Je kan telkens op de titel doorklikken voor meer informatie.

Over yoga

  • yoga doen en begrijpen” van André van Lysebeth.
    Een basiswerk van één van de yoga pioniers in België.  Heel goede uitleg over yoga en de correcte opbouw van de houdingen.   Wel alleen de moeilijkere asana’s.  En het boek is helaas bijna niet meer te vinden.
  • anatomy of hatha yoga” van David Coulter.
    Waarom heeft yoga zo’n weldadige effecten op jou?   De anatomische werking van yoga uitgebreid uitgelegd samen met een aantal oefeningen die dit illustreren.

Over chakra’s

  • yoga doen, chakra’s ervaren” van Mieke de Bock en Miriam Wapenaar.
    Chakra’s en hun werking eenvoudig maar goed uitgelegd, vergezeld met een aantal eenvoudige yoga oefeningen.
  • chakras” van Harish Johari.
    Eén van de referentiewerken voor wie zich wil verdiepen in chakra’s en hun werking.

Over de yoga filosofieën

  • De yogasutras website van Swamij
    Hier vind je een goed begrijpbare uitleg over de Yoga sutras van Patanjali: het 8-voudige yogapad dat we ook in onze yogalessen toepassen.
  • De diepere betekenis van de AUM mantra
    Op deze website vind je een uitgebreide uitleg over de bewustzijnstoestanden en de kosmologie achter deze mantra en een link naar een pdf met uitleg over de Mandukya Upanishad die dit beschrijft.
  • De yoga sutra’s van Patanjali” van Dr. Taimni.
    Dit is een referentiewerk voor wie de betekenis van de yoga sutra’s ten volle wil vatten.
  • Perennial psychology of the Bhagavad Gita” van Swami Rama.
    In deze commentaar op de Bhagavad Gita, een basisbron van de Vedanta filosofie, wordt de oosterse psychologie uitgebreid uitgelegd.  Heel verrijkend voor wie zich afvraagt wie hij echt is en wat zijn levensdoel is.

Over mindfulness

  • Mindfulness, een pad van vrijheid” van David Dewulf.
    Het mooie aan mindfulness is dat het heel eenvoudig toepasbaar is in het dagelijkse leven en tegelijk gebouwd is op een heel diepe filosofie, nl. het boeddhisme.   In dit boek legt David heel bevattelijk uit waarop mindfulness zich baseert.
  • Mindfulness voor een gelukkig leven” van Thich Nhat Hanh.
    Thich Nhat Hanh is een Viëtnamese boeddhistische monnik die al lang nabij Bergerac in Frankrijk zijn gemeenschap heeft.   In dit boek geeft hij veel heel eenvoudige oefeningen die je in je dagelijks leven kan gebruiken om met volle aandacht in het moment te leven.  Zo is elk moment een kans tot geluk ook al brengt het leven ook lijden.
  • Transformation and healing” van Thich Nhat Hanh.
    Thich Nhat Hanh heeft de gave om de soms moeilijke boeddhistische begrippen eenvoudig en helder over te brengen.   Dit boek legt zo de Satipatthana Sutta (de 4 uitingen van met aandacht leven) uit.   Dit werk is een belangrijke inspiratiebron voor de reeks leren mediteren die Abhyasa aanbiedt.
  • Full catastrophe living” van Jon Kabat Zinn.
    Het boek uit 1990 is de neerslag van het werk dat Jon Kabat Zinn in 1979 begon: Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) als 8 weken programma om beter te leren omgaan met de grote en kleine moeilijkheden die het leven je brengt.
  • Mindfulness. In de maalstroom van je leven” van Edel Maex.  

Ik zal het lijstje af en toe aanvullen.   Dus kom gerust regelmatig eens terug kijken.

Neem een gratis proefles yoga of meditatie bij Abhyasa!
Ja, ik wil eens proberen