Ademcoaching

Je lijkt maar niet tot rust te kunnen komen. Je voelt je gejaagd. Misschien heb je spijsverteringsproblemen of slaap je niet goed.

Adem je vooral door de mond, misschien omdat je neus heel dikwijls verstopt is, bijvoorbeeld door allergieën of hooikoorts? Of heb je regelmatig een astmatische aanval?

Misschien adem je snel en hoog. Of hap je naar lucht. Of adem je onregelmatig of stokt je adem soms. Of lijk je normaal te ademen maar voelt het toch niet echt goed.

Misschien voel je je soms wat duizelig of licht in het hoofd? Voel je je benauwd of angstig? Is het alsof je gedachten in een mist hangen? Het gevoel van niet genoeg lucht te hebben? Of lijk je soms niet stevig meer te kunnen staan?

Misschien gaat het zo ver dat je soms een paniekaanval krijgt of gaat hyperventileren?

Heb je nek- of rugklachten of een andere chronische pijn?

Misschien ben je na een covid-infectie nooit meer de oude geworden of blijf je snel vermoeid?

Bij elk van deze situaties kan ademcoaching je helpen.

Van je eerste ademhaling bij je geboorte tot je laatste adem wanneer je sterft, gebeurt de ademhaling vanzelf, gestuurd vanuit het autonome zenuwstelsel. Best maar, want stel je voor dat je er telkens bij zou moeten nadenken of niet mag vergeten te ademen.

Maar, die automatische ademhaling is wel onderhevig aan heel wat factoren: je omgeving, je emoties, de mate van ontspanning of stress, wat je al meegemaakt hebt en zoveel meer.

Een functionele ademhaling kan veel helpen

De meeste mensen ademen “verkeerd”, t.t.z. niet functioneel. Wat hierboven als voorbeeld staat en waar je jezelf misschien in herkent, is daar het gevolg van.

Door volledig automatisch maar “verkeerd” te ademen kom je vast te zitten in een adempatroon, wat voor jou en je lichaam “normaal” is.
Maar ook zorgt dat je al deze klachten krijgt, die ook samengaan met onze stressvolle maatschappij die dat nog stimuleert.

Waarom een ademcoach?

Als gecertificeerd functionele ademhalingsinstructor kan ik je helpen om weer een goed ademhalingspatroon op te bouwen.

Een functionele ademhaling kan je helpen om heel wat klachten te milderen of je er zelfs van te verlossen.
Zo heb ik, sedert ik mezelf de middenrifademhaling heb aangeleerd toen ik 14 jaar was, nooit meer een astma aanval gehad. Ook al heb ik nog altijd hooikoorts en huismijtallergie en is mijn neus dikwijls verstopt, ik kan door mijn neus blijven ademen waardoor ik er heel wat minder last van heb. Als kind was ik heel angstig en teruggetrokken. Onder meer via een goede ademhaling ben ik nu veel rustiger en zelfzekerder. Dankzij mijn ademhaling zal stress me niet meer zo snel meesleuren.

Het mooie aan de ademhaling is, hoewel die vanzelf gebeurt, dat je de ademhaling ook bewust kan sturen om daarmee bepaalde effecten te bekomen. Zoals emoties onder controle krijgen, de stress doen zakken, jezelf tot rust brengen, minder impulsief te reageren, meer energie krijgen, beter slapen, een betere spijsvertering enz.

Hoewel de medische wereld het belang van de ademhaling nu pas begint te ontdekken, is het belangrijk dat je – zeker bij ademklachten – je huisarts raadpleegt. Je huisarts kan bepaalde onderliggende aandoeningen vinden (of laten uitsluiten). Naast een eventueel medicatieplan kan dan beter leren ademen je verder helpen.

Wat kan ik als ademcoach doen?

In een vrijblijvend intake gesprek beluister ik je situatie en je klachten. Ik laat je ook een vragenlijst invullen en observeer je spontane ademhaling.
Als het klikt stellen we dan samen een plan van aanpak op.

We bekijken ook of het aangewezen is om een individueel traject te volgen of als je niet beter een groepsreeks, zoals relaxatie zou volgen, eventueel aangevuld met individuele coaching.

Het is niet eenvoudig om een niet-functioneel adempatroon dat je misschien al decennia hebt te veranderen. Daarom gaan we stap per stap opbouwen. Je krijgt oefeningen mee waarbij het van belang is dat je regelmatig oefent. Je krijgt ook telkens de tijd om alles in het dagelijks leven te integreren zodat het uiteindelijk een blijvend effect heeft.

Als er een stressproblematiek is, kan ik je als gecertificeerd stresscoach ook daarbij helpen. Heel dikwijls zal een sessie een combinatie zijn van stress- en ademcoaching.

Wat kan je doen?

Als je je herkent in één of meer van de situaties hierboven (of in de lijst onder het formulier), kan je je aanmelden met onderstaand formulier voor een vrijblijvend intake gesprek. Ik zal je dan contacteren om het intake gesprek concreet in te plannen. Vroeger deed ik dat intake gesprek gratis, maar omdat ik in het verleden soms voorhad dat mensen zich aanmeldden en dan niet opdaagden, vraag ik nu daarvoor de symbolische prijs van 20 Euro.
Door het versturen van het formulier ga je akkoord met het privacybeleid en de voorwaarden van Abhyasa.

Stress en burn-out coaching, ademcoaching

Het intake gesprek is in de praktijk in Bierbeek. De coaching sessies zelf kunnen in de praktijk zijn of wandelend in het nabij gelegen Meerdaalwoud. Indien nodig kan videobellen ook, maar bij ademcoaching liever niet.

Welke resultaten kan je verwachten?

Je krijgt:

  • inzicht in je spontane adempatronen in verschillende omstandigheden
  • informatie over hoe de ademhaling werkt en hoe die invloed heeft op heel wat domeinen
  • uitleg over wat een functionele ademhaling inhoudt en waarom dat zo is
  • heel wat eenvoudige oefeningen waarmee je stilaan een beter adempatroon opbouwt
  • ademtechnieken waarmee je in bepaalde situaties via de ademhaling een gewenst effect kan verkrijgen

Ademcoaching kan je helpen in onder meer volgende situaties:

  • je ervaart veel stress waar je blijft in vastzitten
  • je hebt een gejaagde, hoge of oppervlakkige ademhaling
  • je voelt je regelmatig duizelig, hebt een benauwd gevoel of kan niet helder nadenken
  • je bent snel vermoeid of hebt een gevoel van uitputting
  • je bent dikwijls gespannen en kan niet echt tot rust komen
  • je hebt last van hyperventilatie of angstaanvallen
  • je geraakt moeilijk in slaap, wordt regelmatig wakker of snurkt
  • door allergie of hooikoorts is je neus regelmatig verstopt waardoor je door de mond ademt
  • je hebt soms astmatische aanvallen, bijvoorbeeld bij inspanning
  • je hebt astma en wil er zelf meer controle over krijgen
  • pijnklachten door verkeerde ademhaling (vooral kaak, nek of rug) of verkeerde ademhaling door pijnklachten (chronische pijn)
  • je hebt bloeddrukproblemen
  • na een covid-infectie heb je nog altijd last (long-covid)

Ademcoaching kan misschien niet alles oplossen, maar het zal veel kunnen verbeteren en vooral: je zal jezelf veel beter voelen en meer controle hebben over de situaties die je overkomen.

Welkom bij Abhyasa!
Het woord Abhyasa is Sanskriet met als betekenis: een toegewijde en volgehouden praktijk van het kiezen van, het voortdurend gericht zijn op, en het uitvoeren van die acties die een evenwichtige en rustige staat van zijn brengen, gericht op je doel binnen de waarden die jij belangrijk vindt.