Keuzewijzer

Weet je niet wat te kiezen uit het aanbod dat bij jouw noden past?
Het kan inderdaad wat verwarrend zijn met een aanbod relaxatie, zachte yoga, meditatie, mindful leven en mindfulness, zeker omdat ze (bijna) allemaal hun bronnen hebben in de oosterse levensfilosofieën.  Daarnaast is er ook individuele stress en burn-out coaching en ademcoaching.

Ik probeer elk aanbod te plaatsen.

Zachte yoga, relaxatie, leren mediteren,  mindful leven en yoga bij kanker zijn wekelijkse lessen van ongeveer 75 minuten.
Bij zachte yoga,  relaxatie en yoga bij kanker is de ingangspoort eerder lichamelijk: bewegingen op de ademhaling, houdingen, ademhalingsoefeningen en ontspanning.
Bij leren mediteren en mindful leven is de ingangspoort meditatie, dus eerder mentaal.

De zachte yoga is specifiek gericht op mensen met chronische pijn, cvs/fibromyalgie, stressproblemen of psychosomatische problemen.   Ik volg de cycli van de natuur zodat elke sessie anders is.

Yoga bij kanker is een vorm van zachte yoga specifiek gericht op kankerpatiënten om met zachte bewegingen de gevolgen van de behandeling te verzachten en om met elementen uit de mindfulness beter te leren omgaan met lichamelijke gewaarwordingen, pijn en emoties.  De ingangspoort is hier dus ook lichamelijk.

In alle yoga groepen wordt rekening gehouden met de mogelijkheden en beperkingen van de deelnemers.   In alle groepen gebruik ik elementen uit de mindfulness om, vooral in het navoelen na de beweging of houding, meer in contact te komen met jezelf.   Daardoor is de uitwerking van de beweging of houding dieper.

De reeks relaxatie zijn ook wekelijkse lessen van ongeveer 75 minuten.  Specifiek voor wie last heeft van stress, hyperventilatie en ontspanningstechnieken wil leren.  Hier verkennen we verschillende manieren om tot rust te komen: psycho-educatie, ademhaling, ontspanning, lichaamsgewaarwording en mentale training.   De thema’s en bijhorende uitleg komen vanuit neurologie en psychologie.   Veel aandacht voor de ademhaling omdat hiermee veel stressgerelateerde kwalen en andere aandoeningen zoals astma verholpen kunnen worden.  Je krijgt uitleg en oefenmateriaal mee voor thuis.

De reeks leren mediteren zijn eveneens wekelijkse lessen van ongeveer 75 minuten.    Hier wordt dieper ingegaan op enkele meditatietechnieken die langzaam opgebouwd worden tot meditaties van 40 minuten, zittend op een meditatiekussen (dus niet op een stoel of liggend).   Je krijgt de opname van de meditatie voor wanneer je thuis zou willen oefenen.
Je kan het ook zien als aanvullend op de mindfulness training omdat we in de reeks mediteren vertrekken uit de boeddhistische filosofie en daar dan ook dieper op ingaan dan in de mindfulness.   Maar in de reeks meditatie krijg je niet de psychoeducatie die de mindfulness traininig wel biedt.  Leren mediteren is eerder filosofisch van aard.
Om het lange zitten in meditatiehouding mogelijk te maken beginnen we elke sessie met een aantal yoga oefeningen om het lichaam soepel en sterk te maken (dit is trouwens de origine van yoga).

De mindfulness 8 weken training is een combinatie van westerse cognitieve psychologie en meditatietechnieken uit het boeddhisme om te leren beter omgaan met wat het dagelijkse leven brengt, ook het lijden.   De ingangspoort is hier dus eerder mentaal.   De mindfulness training is gericht op bewust zijn in het dagelijkse leven.
Het is een training van 8 sessies van 3 uur, waarbij je nieuwe vaardigheden leert, om onder meer beter te leren omgaan met negatieve gedachten of heftige emoties.   Het is bewezen dat mindfulness helpt om beter met stress om te gaan, beter met pijn of angsten om te gaan of depressie te vermijden.   In de mindfulness training zit je op een stoel, van waarop je mediteert, luistert naar uitleg en zo stilaan meer gewaar wordt wat er in je omgaat en oefeningen doet om daar beter mee om te gaan.   Af en toe doen we ook wat yoga-achtige bewegingen of een liggende meditatie.

De heartfulness 8 weken training is een verdieping van mindfulness, waaraan je kan deelnemen als je al een mindfulness training gevolgd hebt, zelf mindfulness beoefent aan de hand van boeken of al een eerste meditatie ervaring hebt.  In heartfulness leren we omgaan met de innerlijke criticus.  We ontwikkelen de hartskwaliteiten zodat je vanuit zelfzorg voor je welzijn kan zorgen en van daaruit dan ook voor anderen.

Wie al eens de reeks leren mediteren of mindfulness heeft gevolgd en dit levend wil houden, is er de reeks Mindful leven.  Door in groep in wekelijkse sessies van ongeveer 75 minuten een mindfulness oefening en een meditatie te doen, kan je bewust leven ook in je dagelijks leven onderhouden.

Met stress en burn-out coaching krijg je individuele begeleiding.  Bij langdurige negatieve stress, overspannenheid of burn-out ben ik je gids uit dit moeras.  Dit door middel van een aantal individuele sessies van 1,5 uur, waar jij controle houdt over je traject.  Je komt weer in je kracht waardoor je vanuit jezelf een zinvolle invulling van je job kan geven, al of niet in dezelfde functie.

Met ademcoaching krijg je individuele coaching om meer functioneel te leren ademen, want met de ademhaling kan je heel wat bereiken.  Aanbevolen bij stress/angst, (chronische) hyperventilatie, verstopte neus, allergieën, astma, long covid, snurken, (peri)menopauze etc.

Zachte yoga, yoga bij kanker, leren mediteren en mindful leven zijn weeklessen, doorheen het hele jaar, opgesplitst in reeksen van september tot de kerstvakantie en van de kerstvakantie tot de paasvakantie en van de paasvakantie tot de zomervakantie.   Relaxatie is een reeks van 15 sessies die in het voorjaar en in het najaar aangeboden wordt.
Kom eerst eens proberen vooraleer je inschrijft voor een reeks weeklessen!  Wie voor het eerst komt heeft recht op een gratis proefles bij inschrijving.
De weeklessen kan je zien als een wekelijkse vluchtheuvel  in het dagelijks bestaan van één uur waarin je even tot rust komt om daarna weer het dagelijks leven in te duiken.

De 8 weken mindfulness en heartfulness trainingen is een echte training waarvoor je dient in te schrijven, dus niet eerst eens kan proeven.   Eventueel kan je een intake gesprek vragen.  Je leert vaardigheden die je kan toepassen in het dagelijks leven en waarvoor je doorheen de training ook best regelmatig een halfuurtje oefent.   Je krijgt ook een syllabus en audiobestanden om te kunnen oefenen.

Stress en burn-out coaching en ademcoaching start met een vrijblijvend intake gesprek.  Als het klikt bepalen we samen het traject.  Altijd blijf jij in controle over het verderzetten van je individueel traject en welke informatie eventueel gedeeld wordt met derden, zoals arts of werkgever.

Is het niet duidelijk of wil je even overleggen voor jouw specifieke situatie, dan kan je me bellen op 0478 532199 (bij voorkeur vrijdagnamiddag of -avond of zaterdagavond of zondag) of mailen naar geert@abhyasaleuven.be